NAMAZIN ADAB VE MEKRUHLARI:

Namazın ne kadar büyük ve yüce bir ibadet olduğu malumdur. O, mü'minin miracıdır. Onun sayesinde yüce mevlanın huzuruna çıkılır. Onun için namaz kılan kimse, tam vaziyet alıp namazın adabına riayet ederek mekruh olan şeylerden sakınmalıdır:

NAMAZIN ADAB VE MEKRUHLARI:

Namazın ne kadar büyük ve yüce bir ibadet olduğu malumdur. O, mü'minin miracıdır. Onun sayesinde yüce mevlânın huzuruna çıkılır. Onun için namaz kılan kimse, tam vaziyet alıp namazın âdâbına riayet ederek mekrûh olan şeylerden sakınmalıdır:

NAMAZIN BAŞLICA ADABI ŞUNLARDIR:

1- Namazda huzur ve haşyet içinde bulunmak. Gaflet ve mevlânın huzuruna yakışmayan hallerde bulunmak mekrûhdur.

2- Secde yerine bakmak. Namazda sağa, sola veya yukarıya doğru bakmak huşû ve hudu'a aykırı olduğundan mekruhdur. Resûlüllah (S.A.V.) buyuruyor:

لَا يَزَالُ اللّٰهُ مُقْبِلًا عَلَى الْعَبْدِ فِى صَلَاتِهِ مَا لَمْ يَلْتَفِتْ فَاِذَا الْتَفَتَ اِنْصَرَفَ عَنْهُ

"Kul, namazda iken sağına veya soluna dönmeyince, kendisine karşı bulunan Allah'ın ikbali devam eder. Sağ veya sola dönünce Allah da ondan yüz çevirir." Başka bir hadisde buyuruyor:

مَا بَالُ اَقْوَامٍ يَرْفَعُونَ اَبْصَارَهُمْ اِلَى السَّمَاءِ فِى صَلَاتِهِمْ

"Ne oldu bazı kavimlere ki, namazlarında iken gözlerini göğe doğru kaldırırlar."

3- Sükûnet içinde bulunmak, hareket yapmamak. Musallinin, elbiselerini katlaması, çekmesi, elini ağzı üzerine koyması veya namazdan sayılmayan başka bir harekette bulunması mekrûhdur. Resûlullah (S.A.V.), buyuruyor:

Yükleniyor...