NAFİLE NAMAZI

Nafile, sünnet, müstahab ve hasen kelimelerinin manaları bir olup, müteradiftirler.

Nafile namazı iki kısımdır:

1- Cemaatla kılınması sünnet olmayandır. Bazılarını aşağıya alıyoruz:

a) Farzlara tabî olan nafiledir. Bunun teşri hikmeti, farzların noksanını tamamlamaktır. Resûlüllah (S.V.) buyuruyor ki:

فَاِذَا انْتَقَصَ مِنْ فَرْضِهِ شَىْءٌ قَالَ الرَّبُّ سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى : اُنْظُرُوا هَلْ لِعَبْدِى مِنْ تَطَوُّعٍ فَيُكْمَلُ بِهِ مَا انْتَقَضَ مِنَ الْفَرِيضَةِ

"Kulun farzından bir eksiklik olursa, Cenab-ı Allah buyurur; Bakınız, benim kulum için bir nafile yok mudur? Bunun üzerine onunla farzın eksikliği tamamlanır."

Bu da müekked ve gayrı müekked olmak üzere iki kısımdır. Müekked olanı, sabah namazından önce iki rek'at, öğleden önce ve sonra ikişer rek'at, cumadan önce ve sonra da dörder rek'at, akşamdan sonra iki rek'at, yatsı namazından sonra da iki rek'attır. Sonra üç rek'at vitir namazıdır.

Müekked olmayanı ise, yukarda zikr ettiğimizden başka öğleden evvel iki rek'at, öğleden sonra iki rek'at, ikindi namazından evvel dört rek'at ve akşam namazından evvel iki rek'attır. Müekked olan nafile namazlarla müekked olmayan nafile namazları arasında niyet hususunda fark yoktur. Yani niyet getirirken müekked veya gayrı müekked olan şu vaktin nafile namazını, demek icab etmez. Bunların en faziletlisi vitir namazıdır.


Yükleniyor...