3- Mübah olup yapılmaması daha uygun olan ruhsattır. İki merhale ile üç merhale arasındaki seferde, seferi namaz kılmak ve mestleri meshetmek gibi. Yani mestleri meshetmek ruhsat olup bazı kimselerin zannettiği gibi sünnet değildir.

HASTA OLAN KİMSENİN NAMAZI

Hasta olan bir kimse, farz namazlarını ayakta kılacak bir güçte değilse oturarak, oturarak namaz kılamıyorsa, sağına veya soluna yaslanarak, buna da gücü yetmezse sırt üstü yatarak, buna da gücü yetmezse işaretle namaz kılar. Namazın terki için müsaade yoktur. İmran bin Husayn demişki "Bende basur vardı. Rahatsız olduğum için namazın durumunu Peygambere (S.V.) sordum. Bana dedi ki:

صَلَّ قَائِمًا فَاِنْ لَمْ تَسْتَطِعْ فَقَاعِدًا فَاِنْ لَمْ تَسْتَطِعْ فَصَلِّ عَلَى جَنْبِكَ فَاِنْ لَمْ تَسْتَطِعْ فَمُسْتَلْقِيًا

"Ayakta namaz kıl, gücün yetmezse oturarak, buna da gücün yetmezse yaslanarak (sağına veya soluna) buna da yetmezse sırt üstü uzanarak namaz kıl." buyurdu.

KORKU NAMAZI

Korku namazı, Kur'an-ı Kerim ve sünneti seniyye ile sabit olmuştur. Kıyamete kadar bu hüküm devam edecektir. Cenab-ı Hak buyuruyor:

"Sen onları (askerin) içinde olup (cephede) namaza durduğun zaman, (askerini iki kısma ayır) bir kısmı seninle namazda, diğeri düşman karşısında dursun. Hepsi de silâhlarını yanlarına alsınlar. Seninle namazda olup bir rek'at kılanlar düşman karşısına gitsinler. Düşman karşı-sında olup namaz kılmamış olanlar gelip, ikinci rek'atı seninle kılsınlar." (En-Nisa: 102)


Yükleniyor...