ise tahirdir. Mezi beyaz ve ince sudur. Şehvetin kaynaştığı bir zamanda çıkar. Kadınla oynaşma esnasında daha fazla görünür. Vedi beyaz ve kalın bir sudur. İdrardan sonra veya ağır bir şey kaldırdığında çıkar. Muğnil-Muhtaç gibi muteber kitapların kaydettiklerine göre, bir kimse, idrar yaptıktan sonra tenasül âletini yıkamazsa ondan çıkan meni de müteneccistir.

Köpek ve domuzdan başka her hayvanın tenasül aleti idrardan yıkanmadığı halde menisi tahirdir.

10- İnsandan başka eti yenmeyen hayvanların sütü. Fakat insanın erkek olsun kadın olsun sütü tahirdir. Saymerî "Erkek ve kadınların sütlerinin taharet ve satışları hakkında ihtilaf vardır." diyor.

Canlı mahlûktan kesilen bir parça, ölüsü hükmündedir. Yani insan, balık ve çekirgenin ölüsü temiz olduğundan bunlardan kesilen parçalar da temizdir. Diğer hayvanlardan kesilen parça ise necistir. Yalnız, eti yenen hayvanların kıl ve yünleri temizdir. Alaka (kan pıhtısı) müdğa (et parçası) ve içerden gelmeyen ferc'in rutubeti necis değildir. Fakat içerden akıp dışarıya çıkarsa necistir. Nereye değerse muhakkak onu yıkamak lâzımdır.

Necis olan şeyin dumanı, ateş vasıtasıyla çıkarsa necistir. Az olsa ma'fuvu anhudur, bağışlanmıştır. Yoksa ateş vasıtasıyla çıkamazsa (helâ ve dübürden çıkan duman gibi) tahirdir.

Necaset üzerinde biten ekin, pancar ve soğan gibi şeyler temizdir. Yıkansa daha efdaldır.

Necaset üç çeşittir:

a- Necaseti muğallaza (büyük necaset): Köpek, domuz ve bunlardan birisinin başka tahir bir hayvanla birleşmesi neticesinde meydana gelen hayvandır. Bu necaset ile müteneccis olan şey, temiz bir toprakla beraber yedi kere su ile yıkanmalıdır. Racih Kavle göre, sabun ve benzeri toprağın yerini tutmazlar. Temiz olmayan veya başka bir şey ile karışık olan toprak kafi gelmez.

b- Necaset-i muhaffefe (hafif necaset): Henüz sütten kesilmemiş,

Yükleniyor...