kişilerle hacbedildiği gibi baba bir olan amca ile de hacbedilir. Baba bir olan amca oğlu ise, yukarda zikredilenlerle hacb edildiği gibi anne baba bir olan amca oğlu ile de hacbedilir.

Kadınlardan ise kız, anne ve karı asla Hacbelhirman tamamen mahrum edilemezler ile hacbedilemezler. Oğulun kızını, oğul ve birden fazla kız hacbeder. Ancak kardeşi veya amcası oğlu, beraberinde olursa birden fazla kız onu hacbedemez. Anne tarafından nine, anne ile hacbedilir. Baba tarafından olursa anne onu hacbettiği gibi, baba da onu hacbeder. Anne tarafından olan ninelerin yakını, uzağını hacbeder. Baba tarafından olan ninelerin de durumu böyledir. Anne tarafından yakın nine, baba tarafından olan uzak nine'yi hacbeder. Fakat baba tarafından olan yakın nine, anne tarafından olan uzak nine'yi hacbetmez.

Anne baba bir olan kız kardeş, erkek kardeş gibidir. Erkek kardeş kiminle hacbediliyorsa kız kardeş de onunla hacbedilir. Anne baba bir olan birden fazla kız kardeş, baba bir kız kardeşi hacbeder.

Ölünün kız ve oğulları veya kardeş ve kız kardeşleri bir araya gelseler, erkek için iki pay, dişi için bir pay vardır. Bu hüküm Kur'an-ı Kerim'le sabit olmuştur. Cenab-ı Hak şöyle buyurmuştur: "Bir erkek için iki dişinin payı vardır."

Oğul ile oğulun oğlu, bir arada bulunsalar oğulun oğlu sâkıt olur. Fakat kız ile oğulun oğlu bir arada bulunsa, kız payını (mirasın yarısını) aldıktan sonra oğulun oğlu, kalanı alır. Ölünün iki kızıyla oğlunun oğlu beraber bulunsalar, kızlar, mirasın üçte ikisini aldıktan sonra kalanı toruna verilecektir. Baba, oğul veya oğlunun oğlu ile beraber olursa südüs alır. Fakat beraberinde ne meyyitin oğlu ne de oğlunun oğlu bulunmaz, kızı bulunsa önce südüsü alır, sonra kız mirasın yarısını aldıktan sonra kalanı alır.

Anne baba bir olan kardeşler veya baba bir kardeşler, ölünün çocukları gibidirler. Yani erkek ve dişi bir arada bulunsalar erkeğe iki, dişiye bir pay verilecektir. Yalnız Müşerreke meselesinde böyle değildir. Müşerake meselesi şöyledir:

Yükleniyor...