NAFİLE ORUCU

Ramazan-ı şerifde oruç tutmak farz olduğu gibi, nefs ve ruhu terbiye etmek için aşağıda sıralanan günlerde oruç tutmak da nafiledir.

1) Misafir ve hacda olmayan için, Arafe günü oruç tutmak sünnettir. Fakat misafir olan kimsenin, oruçtan zarar gördüğü takdirde, seferi kısa da olsa, nafile orucu tutması sünnet olmadığı gibi, hacca niyet etmiş olan kimse için de oruc tutmak sünnet değildir. Yalnız Arefe günü, gündüz vaktinde vakfeye gitmeyeceğini, gece vaktinde gideceğini kast eden kimse için sünnettir.

2) Muharrem ayının dokuz, on ve on birinci günleri oruç tutmak sünnettir. Resûlüllah (S.A.V.) buyuruyor:

صِيَامُ يَوْمِ عَرَفَةَ اَحْتَسِبُ عَلَى اللّٰهِ اَنْ يُكَفِّرَ السَّنَةَ الَّتِى قَبْلَهُ وَالسَّنَةَ الَّتِى بَعْدَهُ وَصِيَامُ يَوْمِ عَاشُورَاءَ اَحْتَسِبُ عَلَى اللّٰهِ اَنْ يُكَفِّرَ السَّنَةَ الَّتِى قَبْلَهُ وَقَالَ لَئِنْ بَقِيتُ اِلَى قَابِلٍ لَاَصُومَنَّ التَّاسِعَ فَمَاتَ قَبْلَهُ

"Arefe günü oruç tutmak ondan önceki sene ile sonraki senelerin günahlarını (oruç tutanın) Allahın bağışlı-yacağını umarım. Aşure günü (muharrem ayının onuncu günü) oruç tutmak ondan önceki senenin günahını bağış-layacağını umarım. Peygamber (S.A.V.) devamla buyurdu ki: Gelecek seneye sağ kalsam dokuzuncu günü de tutarım. Fakat ondan önce vefat etti." (Müslim)

3) Pazartesi ile Perşembe günleri. Resûlüllah (S.A.V.) buyuruyor:

تُعْرَضُ الْلَاعْمَالُ يَوْمَ اْلاِثْنَيْنِ وَالْخَمِيسِ فَاَحُبُّ اَنْ يُعْرَضَ عَمَلِى وَاَنَا صَائِمٌ

Yükleniyor...