d) Tesbih namazı: Tesbih namazının azı iki, çoğu dört rek'attır. Muayyen bir zamanı yoktur. Kerahat vakti müstesna, her vakit kılınabilir. Cemaatla kılındığı takdirde her ne kadar fasid değilse de, münferiden kılınması evladır.

Her rek'atta fatiha ve zammi sureden sonra, on beşer, rükûda, itidalda, secdelerde, secdeler arasındaki oturuşta, her iki secdeden sonra istirahat oturuşunda, teşehhüdden evvel veya sonra, onar defa

سُبْحَانَ اللّٰهِ وَالْحَمْدُ لِلّٰهِ وَلَآ اِلٰهَ اِلَّا اللّٰهُ وَاللّٰهُ اَكْبَرُ

der.

Tesbih namazını haftanın belli bir gününe tahsis etmek mekruhtur.

e) İstihare namazı: İstihare namazı her hangi hayırlı bir iş yapmak isteyen kimsenin kıldığı namazdır. İstihare namazından sonra şu duayı okumak sünnettir:

اَللّٰهُمَّ اِنِّى اَسْتَخِيرُكَ بِعِلْمِكَ وَاَسْتَقْدِرُكَ بَقُدْرَتِكَ وَاَسْئَلُكَ مِنْ فَضْلِكَ الْعَظِيمِ. فَاِنَّكَ تَقْدِرُ وَلَا اَقْدِرُ وَتَعْلَمُ وَلَا اَعْلَمُ وَاَنْتَ عَلَّا مُ الْغُيُوبِ اَللّٰهُمَّ اِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ اَنَّ هٰذَا الْاَمْرَ خَيْرٌ لِى فِى دِينِى وَمَعَاشِى وَعَاقِبَةِ اَمْرِى فَاقْدِرْهُ لِى وَيَسِّرْهُ لِى ثُمَّ بَارِكْ فِيهِ وَاِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ اَنَّ هٰذَا الْاَمْرَ شَرٌّ لِى فِى دِينِى وَمَعَاشِى وَعَاقِبَةِ اَمْرِى فَاصْرِفْهُ عَنِّى وَاقْدِرْ لِىَ الْخَيْرَ حَيْثُ كَانَ ثُمَّ اَرْضِنِى بِهِ.

Ondan sonra kalbi neye temayül ederse onu yapar. uyumak ve rü'ya görmek istihare için esas değildir. Hatta vakit dar olup uyuyacak zaman bulunmazsa, her hangi hayırlı bir mesele için yine istihare namazı kılmak sünnettir.

f) Evvabin namazı: Bunun vakti akşam namazından sonra başlar, yatsı namazının vaktine kadar devam eder. En azı iki, en çoğu yirmi rek'attır.


Yükleniyor...