Kadın sütü, insanın cüzü de olsa satılabilir. Çünkü tahir olmakla beraber çocuklar için vazgeçilmez öneme sahip bir gıdadır. Ama kan bazı hastalar için zarurî ve hatta su kadar önemli de olsa satılamaz. Ancak teberru edilebilir. Yardıma muhtaç olan kimseye yardım elini uzatmak mecburi olduğu gibi kana muhtaç olan kimseye de yardım etmek mecburidir. Satılmamasının sebebi necis olmasıdır. Müslümanın kanı müslümana verilebildiği gibi kafirin kanı da kendisine verilebilir. Ayrıca karı kocanın birbirlerine kan bağışında bulunmalarında herhangi bir sakınca yoktur.

Daha geniş bilgi için "Rududun ala Ebatil" isimli kitaba bakılabilir.

c) Hem alıcının hem vericinin, üzerine akit yapılan şeyin aynını, miktarını ve vasfını bilmesi. Selem meselesi müstesna, alıcı ve vericinin görmedikleri şey üzerine akit yapmaları caiz değildir. Satılan şeyin durumunu anlamak için ne gibi yerleri görmek gerekirse onu görmek icab eder. Satılan şey ev ise duvarlarını, tavanlarını, hamam ve mutfağını; bahçe ise, ağaçlarını, duvarlarını, su mecralarını ve toprağını; hayvan ise dış tarafını görmek şarttır.

Yukarıdaki izahattan da anlaşıldığı gibi, â'manın alış verişi caiz değildir. Çünkü alınan ve satılan şeyi göremediğinden aldanması kuvvetle muhtemeldir.

Birbirine benzeyen şeyin bir kısmını (Numunesini) görmek kâfidir. Buğday, arpa gibi.

d) Amme hakkının olmaması: Vakıf, cami, medrese, tekke, köprü, mezarlık, yol, kale, Arefe, Mine ve Müzdelife topraklarını temlik ve temellük etmek caiz olmadığından , ne satılması ne de satınalması caiz değildir. Mekkenin arazi ve binaları ise böyle değildir. Hem satılır, hem satın alınır. Hadis, Fıkıh ve Kelam gibi dini kitabların satılmasında beis yok ise de Kur'an-ı Kerim'in satılması mekruhtur, diyen vardır. Yalnız mekruh olarak kabul ettiğimiz ve alış verişini yapmadığımız takdirde Kur'an-ı Kerim'in okunmasına bizzat biz engel olmuş oluruz.

e) Bedelin temiz olması: Binaenaleyh bir hayvan bir köpekle satın alınırsa caiz değildir.

Yükleniyor...