her hangi bir maddenin içeriye sokulması. Rüzgâr ve koku gibi madde olmayan veya sinek ve sivrisinek ve toz gibi kendisinden korunması mümkün olmayan şeyler, ağza girseler, orucu bozmadıkları gibi, mideye, boğaza, beyne ve mesaneye açılan yaradan başka, her hangi bir yaraya konulan ilaç ve mesamattan giren su da orucu bozmaz. Bunun için adaleden veya damardan yapılan iğne oruca zarar vermez. Vücuda sürülen yağ, göze konulan ilaç veya sürülen sürme, eseri boğazda his edilse dahi orucu bozmaz.

Güneşin batacağı sırada durumu anlamadan yemek yemek haramdır. Yalnız yemek yenildiği zaman güneşin battığı anlaşılırsa bir şey icabetmez. Yoksa bir gün kaza icabeder. Çünkü asıl olan, güneşin batmamasıdır. Kezalik fecrin doğacağı sırada araştırma yapmadan yemek yiyen kimse günahkâr olur. Yalnız, sonradan fecrin doğduğu anlaşılırsa, bir gün kaza etmesi gerekir. Tam fecir doğduğu anda ağzında bir lokma yemek bulunsa ve aynı anda ağzından çıkarırsa orucu bozulmaz, yoksa bozulur.

Her müezzinin ezanına göre hareket etmek doğru değildir. Çünkü müezzin, fecirden önce ezan okuyabileceği gibi fecirden sonra da okuyabilir. Yani ölçü müezzin değil, fecir'dir. Ancak müezzin tecrübeli ve adil olursa onun ezanına itimad edilebilir. Takvim'in hesabı kesinlik kazandığı takdirde ona itimad edilebilir.

Önden ve arkadan yapılan hukna (Şırınga veya fitil ilacı) menfeze girdiğinden, orucu bozar.

"Ha" harfinin mahrecini tecavüz edip dişin hududuna giren balgamı yutmak orucu bozar. Fakat onu atmağa fırsat bulamayıp da tekrar yutarsa zarar vermez.

Abdest alırken, mübalağa yapmadan mazmaza ve istinşak yapmakla oruç bozulmaz. Ama mübalağa yapmakla boğaza bir şey kaçarsa oruç bozulur.

Cenabetten yıkanmak gayesiyle, suya girip dalanın da ağzına veya kulağına su kaçarsa orucu bozulmaz.

Bir kimse ağzına bir şey kor, sonra çıkarır, üzerinde

Yükleniyor...