Ancak kadın ile erkek ayrı ayrı birer cins olduklarından her cinsin ayrı ayrı elbiseleri vardır. Ne o bunun elbisesini ne de bu onun elbisesini giyebilir. Bunun için kadın elbisesi sayılan ipekli elbise, erkeğe haram kılınmıştır. Huzeyfe'den rivayet olunmuştur:

نَهَانَا رَسُولُ اللّٰهِ {ص} عَنْ لُبْسِ الْحَرِيرِ وَالدِّيبَاجِ وَاَنْ نَجْلِسَ عَلَيْهِ

"Allah'ın Resûlü, ipekli ve dibac (İpeklinin bir cinsidir) elbiselerini giymekten ve üzerine oturmaktan bizleri nehyetmiştir."

Ebu Davud'un rivayet ettiği bir hadis de şöyledir:

اَنَّهُ {ص} اَخَذَ قِطْعَةَ حَرِيرٍ وَفِى شِمَالِهِ قِطْعَةُ ذَهَبٍ وَقَالَ هٰذَانِ حَرَامٌ عَلَى ذُكُورِ اُمَّتِى حَلٌّ لِاِنَاثِهِمْ

"Allah'ın Resûlü, sağ eline bir parça ipek, sol eline bir külçe altın aldı ve buyurdu ki: Bunlar ümmetimin erkeklerine haram, dişilerine mübahdır." Ebû Davud

Erkek çocuğu altın, gümüş ve ipek elbise ile süslemek caizdir.

İmam Gazali: İpekli elbise, hafif elmeşrep alâmeti olduğundan, erkeğe yakışmaz diyor. Kadil-Kudat İbnü Rezin: Terzinin, erkekler için ipekli elbiseler biçip dikmesi, haram olduğu gibi, kuyumcunun da erkekler için altın yüzük yapması ve onlara, onlar için satması haramdır diyor. Yalnız bir erkek avretini örtecek elbisesi olmazsa, ipekli elbise giyebilir.

Pamuk veya yün ile karışık ipekli elbiseyi (İpek daha fazla olmadığı takdirde) giymekte beis yoktur.

Kur'an-ı Kerim, Hadis-i Şerif ve Allah'ın isimleri gibi mukaddes şeyleri duvar ve elbise gibi uygun olmayan şeyler üzerine yazmak doğru değildir. Bahusus başkasının hakaret ve tezyifine maruz kalacak yerlerde yazmak haramdır.

Yükleniyor...