İmam, Resûlüllah'ın (S.V.) Zatürrika'da kıldırdığı namaz gibi, akşam namazını kıldırmak isterse, bir guruba iki rek'at kıldırır. Teşehhüdden sonra bu gurup ondan ayrılır ve namazı tamamlar. İmam da, ya teşehhüd oturuşunda veya üçüncü rek'atın kıyamında ikinci gurubu bekler, yalnız kıyamda beklemesi daha iyidir. Dört rek'atlı namazı kıldırmak isterse her guruba ikişer rek'at kıldırır. Veya imam muharibleri dört guruba ayırır, her bir guruba birer rek'at namaz kıldırır.

4) Müslümanlarla kafirler arasında şiddetli muharebe vardır. Öyle ki göğüs göğüse gelmişler veyahut düşman çok kuvvetlidir. Her an hücum edebildiğinden müslümanlar korku ve dehşet halindedirler. Bu durumda, yürüyerek, binerek, yüzü kıbleye doğru olsun olmasın herkes istediği şekilde namaz kılabilir. Ancak namaz esnasında bağırıp çağırmak caiz değildir.

Silaha sarılmağa mutlaka muhtaç ise af edilmeyen bir kana bulaştığı takdirde de, ona sarılarak namaz kılabilir. Sonra, necaset ile beraber kıldığı namazı iade edip etmeyeceğine dair ihtilaf vardır. Kuvvetli görüşe göre kaza etme mecburiyeti yoktur.

Böyle bir halde rükû ve sücud yapmak mümkün değilse işaretle iktifa edilir. Yalnız secde için yapılan işaret, rükû için yapılan işaretten yere daha yakın olmalıdır.

Dördüncü korku namazı, her mübah olan şiddetli muharebede veya akan selden ve yırtıcı hayvanlardan kaçışta da kılınabilir.

Normal olarak namaz kıldığı takdirde Arafata yetişemiye-cek diye endişe ederse, bu namazı kılamaz.


Yükleniyor...