davası olan Kur’ân ve iman hizmetinde yardımcı yapmaya ve vasıtalarıyla büyük şerleri def’etmeye çalışmışlardır. ılerde bu hususa ayrıca temas edilecektir.

ÖZEL BİR FASIL

Doğu Üniversitesi

DP hükûmetinin müsbet ve menfaatlı ve mühim icraatlarından birisi olan o sırada Doğu Üniversitesini vücuda getirmeleridir. Hazret-i Üstâd bu meseleyle çok yakından ilgilenmeye ve takip etmeye başladı. ılk önceleri bu üniversitenin Van’da kurulması plânlanmışken ve Reis-i Cumhur Celâl Bayar onun Van’da kurulacağını, Van’da yaptığı konuşmayla vaad ve söz vermişken CHP cenahı ve yandaşı basın buna karşı taarruza geçmesi ve DP hükûmetini, “Said-i Nursi’nin medresesini inşa ediyorlar” şeklinde hücumları karşısında, Demokratlar za’fa düştü ve plânı değiştirdi. Onu Van’dan Erzurum’a naklettikleri gibi, ismini de Doğu Üniversitesi değil, Atatürk Üniversitesi olarak değiştirdi.

İlk teşebbüs:

şark Üniversitesi fikrini evvelâ Celâl Bayar başlattı. 1951’de Van’daki konuşmasında bu meseleyi açtı. Daha sonra 1952’de Meclisteki konuşmasıyla onun ehemmiyetini dile getiriyordu. 4 Ağustos 1951’de Van’da yaptığı konuşmayla; orada bir üniversitenin kurulacağını vaâd ederek söylemesi ve sonra meclisteki konuşmasıyla onun ehemmiyetini dile getirmesi üzerine; Üstâd Hazretleri Celâl Bayar’ın Meclis konuşmasının, şark Üniversitesi bölümünden bir parçasını bir lâhika mektubu gibi neşrettirdi. Konuşma metninde, ilgili bölümün bir kısmı aynen şöyledir:

(14) Bayram Yüksel Ağabey, Hamza Emek’in bir ara Emirdağ DP başkanlığını yapması, sadece Üstâd Hazretlerine karşı yapılan keyfi tacizlerin önüne bir derece sed olma niyeti idi diyor. (Son şahitler -1, s: 452)

“Bu günki iktidarın siyasî proğramında, Doğu’da yüksek bir kültür merkezi tesisinin yer aldığı malûmdur. Geçen senelerde maruzatım arasında, “Doğuda bir üniversite” tesisi lüzumuna ben de temas etmiştim. Yüksek meclisinizce kabul buyurulan ödenekle, mütehassıs bir ilim heyetine icabeden tetkikler yaptırılmış ve neticede Doğu’da bir üniversite kurulması için lâzım gelen şartların mevcut olduğunu ve böyle bir müessesenin, Doğ’unun yükselmesine, maddî ve manevî bakımdan kalkınmasına hizmet edeceği kanaatı te’yid edilmiştir. Müstakil Doğu Üniversitesinin kuruluş kanunu tasarısı hazırlanarak yüksek tasvibinize arzolunmuştur...”

Reis Celâl Bayar’ın bu konuşmasının altında, bir kaç Nur talebesi imzasıyla neşredilen yazı da aynen şöyledir: (Bu yazının ifadesi Hazret-i Üstâd’a aittir)

“Reis-i Cumhurun birbuçuk saat devam eden nutkunda; Devletin büyük ve küllî umurları içinde bu hususî meseleyi küllî bir vazife-i hükûmet

Yükleniyor...