Nihayet 1934 yılı yaz mevsimi ortalarında, kuvvetli ihtimale göre Ağustos ayı içinde, Bediüzzaman’ın Barla’dan alınıp, Isparta merkezine nakil edilmesine dair Ankara’dan emir geldi. Isparta Valisi Mehmed Feyzi Daldal da yazılı bir emir çıkararak Bediüzzaman’ın Isparta merkezine nakli hususunda ilgililere talimat verdi. Güya Barla’da kontrollarında tutamadıkları Bediüzzaman’ın gizli maksadlarını burada yakından kontrol etmek için ona üçüncü bir sürgün ve nefy icra edildi. Böylece Hazret-i Üstâd ikinci defa olarak Isparta Vilâyet merkezine getirilmiş oluyordu.

NakilTarihi

Nakil hadisesinin kesin olarak günü ve ayı belli değ’ildir. Fakat Hazret-i Üstâd’ın Barla’dan Isparta’ya teşrifi münasebetiyle; Ispartalı Nur talebelerinin, gelen emsalsiz bir yağmur hadisesini kaleme almaları vesilesiyle yazdıkları fıkralarında, nakil hadisesinin 1934 yılı yaz ortalarında gerçekleştiğini yazarlar.

{Osmanlıca Lem’alar, s: 135.}



Ancak bu yaz mevsimi ortası hangi aydır belirtilmemiştir.

Bunun yanında, 20 Nisan 1934’de Bedreli Hoca Sabri Efendi, Üstâd’ına hitaben yazıp Barla’ya gönderdiği mektubuyla, emekli yüzbaşı Re’fet Beyin 11 Temmuz 1934 Carşamba günü Isparta’dan Barla ya Üstâd’ına yazdığı mektup;

{Barla Lahikası ilk baskı Envar Neşriyat, s: 206.}



Hazret-i Ustad’ın ağustos ayı içinde veya temmuz ayı sonlarında nakledildiğine kuvvetle hükmedilebilir. Buna göre mesela ağustos ayı başında Barla’dan ayrılmış olsa, Üstâd’ın Barla’daki hayatı tam tamına sekiz sene, beş ay, on gün olmuş oluyordu.

Yükleniyor...