Muhammed şehid Oral, Bediüzzaman için: “Esasat-ı İslâmiye’ye vâkıf bir zattı” diye hükmederdi. Hasan Fehmi Başoğlu da

{Merhum Hasan Fehmi Başoğlu ise, Bediüzzaman ile Meşrutiyet döneminde bir hatırası olmuş, o hatıra bu kitabın ilgili yerinde dercedilmiştir. Bu merhuma da Allah rahmet eylesin amin. A.B.}



yüksek ilmi şahsiyetinden M. şehid Oral merhuma daima bahsedermiş. Ömer Efendi’nin de, kendisiyle sohbeti çok olmuş, o da Bediüzzamanın ilmine, fazlına hayrandır.”

{Aydınlar Konuşuyor, s: 91.}



İşte Osmanlıların başta şeyh-ül İslâmları olmak üzere dini şahsiyetlerinin en önde gelenleri.. Ve Darül-Hikmet-il İslâmiye’nin fâzıl büyük allâmelerinden bir çoğu -yukarda kaydedildiği veçhile- Bediüzzaman’ın ilmine, fazlına, kemalâtına karşı hürmet ve takdir içinde bulundukları gibi; Türkiye Cumhuriyeti Diyanet Riyaseti’ndeki yetkili büyük alimleri de -üstte nümuneleri yazıldığı üzere- aynı şeyi paylaşmışlardır.

şimdi, dahil ve hariç, dinî şahsiyetlerden başka, bir de hukukçu, içtimaiyatçı, asker, tabib ve gazeteci-yazar mütehassıs ve selâhiyetli şahsiyetlerden birkaç örnek verelim:

(Türkiye’de ve hariç Âlem-i İslâm’da bir çok allâme ve siyaset adamı şahsiyetlerin, Risale-i Nur ve müellifi Bediüzzaman Said-i Nursi hakkındaki telâkkilerini hâvî sözlerini burada sıralamak mümkün, fakat makamın kabiliyeti kaldırmamaktadır. Onun için tarihî sırasında o büyük zatların bazılarının da telâkkilerini kaydetmek va’diyle; burada sadece mühim zatlardan bir kaç nümune vermek isteriz. Daha tafsilat arzu edenler N. Şahiner’in araştırıp derlediği “Aydınlar Konuşuyor” ve “Son şahitler-1,2,3,4,5” cild kitaplarına müracaat edebilirler.)

1- Ord. Prof. Dr. Fahreddin Kerim Gökay: (İstanbul Eski valilik ve Belediye reisliğini yapmış, elçilik ve bakanlık görevlerinde bulunmuş, ayrıca da mütarake yıllarında kurulan Hilal-i Ahdar (Yeşilay) Cemiyeti’nin kuruculuğunu yapmış bir zattır.)

Bu zat, Bediüzzaman Said-i Nursi ve eserleri hakkında ezcümle şöyle demiştir:

“Ben Said Efendi’yi yalnız bir din adamı değil, sosyal düşüncelere mâlik, kafasını ışıldatmış bir ilim adamı olarak tanıdım... Memlekete en sıkıntılı ve buhranlı günlerde hizmet etmiş bir zattır. Kuva-yı Milliye hareketini desteklemiştir...

Said-i Nursi, devrinde yaşamış ve fikirlerini ortaya koymuş bir insandır. O fikirler, zamanın icab ettiği davalara esas teşkil etmiştir. Onun tarihe mal olmuş sözleri hakkında düşünülür, beğenilir beğenilmez, o efkâr-ı umumiyenin vereceği bir karardır...

Yükleniyor...