Ey insafsızlar! Umum âlemi yutacak, birleştirecek, besliyecek, ziyalandıracak isti’dadında olan hakikat-ı İslâmiyet’i nasıl dar buldunuz ki; fukaraya ve mutaassıp bazı hocalara tahsis edip, yarı ehlini dışarıya atmak istiyorsunuz.. Hem de umum kemalâtı cami’, bütün nev-i beşerin hissiyat-ı âliyesini besliyecek mevaddı muhit olan o kasr-ı nuranî-i İslâmiyeti ne cür’et ile, matem tutmuş bir siyah çadır gibi bir kısım fukara ve bedevilere ve mürtecilere(65) has olduğunu tahayyül ediyorsunuz.

Evet, herkes ayinesinin müşahadetına tabi’dir. Demek sizin siyah ve yalancı ayineniz size öyle göstermiştir..”(66)

İşte Hazret-i Bediüzzaman’ın bu pek geniş fetvasından aldığımız şu bazı bölümleri bence çok açıktır ve sarihtir. Daha geniş tafsilât arzu edenlere kitaptaki aslını tavsiye ederiz.

5- Ecnebilere, gayr-ı müslimlere, san’atları veya iyi sıfatları için.. Veya herhangi mütecaviz bir düşmana karşı ayakta durabilme ve tahaffuz için, bir diğer ecnebi ile dost olup, ittifak etmenin dinen, şer’an bir yasağı ve zararı olmadığını.. Kur’ân’daki nehiy ise, daha başka şeyler olduğunu gösteren Bediüzzaman Hazretleri’nin bir büyük fetvası:

“S: Yahudi ve Nasara ile muhabbetten Kur’ân’da nehiy vardır. ununla beraber nasıl dost olunuz dersiniz?

C: Evvela: Delil, katb’iyy-ül metin olduğu gibi, kat’iy-üd delâlet olmak gerektir. Halbuki te’vil ve ihtimalin mecali vardır. Zira nehy-i Kur’ânî âmm değildir, mutlakdır. Mutlak ise, takyid olunabilir. Zaman bir büyük müfessirdir. Kaydını izhar etse, i’tiraz olunmaz. Hem de hüküm meştak üzerine olsa, me’haz-ı iştikakı illet-i hüküm gösterir. Demek bu nehiy, Yahudî ve Nasara ile, Yahudiyyet ve Nasraniyyet olan ayinleri hesabiyledir...”(67)

Hazret-i Üstâd’ın bu içtihadlı râsihane büyük fetvasında ilmî ve usulî çok büyük bir düstur mevcuttur. Bu fetvanın hükmünü te’kiden aynı eserinin başka bir yerinde ayetinin tefsirinde de başka bir tarafını açıklamış, ilmî ve usulî bir düsturu beyan etmiştir, oraya da bakılabilir.

Evet, Üstâd’ın “Hüküm meştak üzerine olsa, me’haz-ı iştikakı illet-i hüküm gösterir.” ifadesinde, ayetteki yahudîlik ve nasarâlık hüküm için

Yükleniyor...