Hutuvat-ı Sitte’nin neşrinden sonraki Bediüzzaman’ın hayatı hakkında kendisinin bir kaç hatırasını naklediyoruz:

1- 1930’larda Barla’da iken kaleme aldığı bir eserinde şöyle der:

“... Esaretten geldikten sonra, Hutuvat-ı Sitte gibi eserlerimle kendimi tehlikeye atıp İngilizlerin İstanbul’a tasallutu altında, İngilizlerin başlarına vurdum. şu beni işkenceli ve sebepsiz esaret altına alanlara yardım ettim...”(107)

2- 1948-49’da Afyon hapsinde kaleme alıp bütün bakanlıklara ve Diyanet Riyaseti’ne göndermiş olduğu “Haşirdeki Mahkeme-i Kübra’ya bir şekvadır” başlıklı yazısının bir bölümünde şöyle der:

“...Risale-i Nur’un yüzbin kelime ve cümlelerinden kırk elli kelimesine yanlış ma’na vererek, bir sened gösterip bizi ittiham ve cezalandırdılar. Ben de bu otuz kırk senelik hayatımı bilenleri ve Nur’un binler hâs şakirdlerini işhad ederek derim:

İstanbul’u işgal eden İngilizlerin Başkumandanı,(*) İslâm içinde ihtilâf atıp, hatta şeyh-ül İslâm ve bir kısım hocaları kandırıp birbirinin aleyhine sevk ederek; İ’tilâfçı, İttihâdçı fırkalarını birbiriyle uğraştırmasıyla, Yunan’ın galebesine ve Hareket-i Milliye’nin mağlubiyetine zemin hazırladığı bir sırada, İngiliz ve Yunan aleyhinde Hutuvat-ı Sitte eserimi Eşref Edib’in gayretiyle tab’ ve neşretmek ile; o kumandanın dehşetli plânını kıran ve onun i’dam tehdidine karşı geri çekilmiyen.. Ve Ankara reisleri o hizmeti için onu çağırdıkları halde, Ankara’ya kaçmıyan ilh... “(108)

3- Yine Afyon hapsinde iken, 30 Ağustos Zafer (Kurtuluş) bayramı gününde koğuşuna bayrak takılması üzerine, hapishane müdürüne şu teşekkürnameyi yazmıştır:

“Müdür bey! Size teşekkür ederim ki; Kurtuluş bayramının bayrağını koğuşuma taktınız. Hareket-i Milliye’de İstanbul’da İngiliz ve Yunan aleyhindeki Hutuvat-ı Sitte eserimi tab’ ve neşir ile, belki bir fırka kadar hizmet ettiğimi Ankara bildi ki; M. Kemal şifre ile iki defa beni Ankara’ya taltif için istedi. Hatta demişti: “Bu kahraman hoca bize lâzımdır.” Demek benim bu bayramda bu bayrağı takmak hakkımdır.”(109)

İşte bu iki üç nümuneler gibi, Üstâd Bediüzzaman Hazretleri bilhassa mahkeme müdafaalarında, Hutuvat-ı Sitte isimli eserinin neşriyle İngiliz plânlarının çok büyük çapta kırıldığını ve Kuvay-ı Milliye hareketinin

Yükleniyor...