NUTKUN METNİ

DAŞ MEYVESİ ACI DA OLSA DEVADIR, AMMA HAZMI SAKİL

İ’TİZAR



Birinci tecrübe, birinci inşa, birinci Nutuk olduğundan noksan ve ığlakı tabiidir. Ma’zur tutarsanız, teşekkür ederim. Tutmaz iseniz, ma’zursunuz. Zira Hürriyet var.

Kaplan postuna benziyen elbisem gibi, üslub-u beyânım da zamanın modasına muhaliftir. Zira alaturka terzilik bilmiyorum, ta bu maaniye iyi libas keseyim ve düğme yapayım. Rica ediyorum, Nutkumu hayalhanenize girmekten yasak etmeyiniz. Benim gibi hem hayalden kapı açın, tâ ki kalbe girsin. Zira hamiyet ve diyanet ve gayretinizle iş var, müzakere edecekler. Kalbin karanlık köşelerinden ışık yakacaklar.

HÜRRİYETE HİTAP

Ey Hürriyet-i şer’î! Öyle müdhiş, ama güzel ve müjdeli bir sada ile çağırıyorsun; benim gibi bir Kürdü tabakat-ı gaflet altında yatmış iken, uyandırıyorsun! Sen olmasaydın; ben ve umum millet zindan-ı esarette kalacaktık. Seni Ömr-ü ebedî ile tebşir ediyorum.

Eğer aynel-hayat şeriat’ı, menba-ı hayat yapsan ve o cennette neşvü nema bulsan; bu millet-i mazlume de eski zamana nisbeten bin derece terakki edeceğini müjde veriyorum. Eğer hakkıyla seni rehber etse, ağraz-ı şahsî ve fikr-i intikam ile seni lekedar etmezse... ki, bizi kabr-ı vahşet ve istibdadtan ihrac.. ve cennet-i ittihad ve muhabbet-i milliyeye davet etti. Ya Rab! Ne saadetli bir kıyamet, ne güzel bir haşir ki hakikatinin küçük bir misalini bu zaman bize tasvir ediyor.

şöyle ki: Asya’nın ve Rumeli’nin köşelerinde medfun olan medeniyet-i kadime hayata başlamış.. Ve menfaatini mâzarrat-ı umumiyede arayan, ve istibdadı arzu edenler demeğe başladılar. Yeni hükûmet-i meşrutamız, mu’cize gibi doğduğu için, inşaallah bir seneye kadar sırrına mazhar olacağız!..

Mütevekkilâne, saburane tuttuğumuz otuz sene Ramazan-ı sükûtun sevabıdır ki; azabsız Cennet-i terakki ve medeniyet kapılarını bize açmışdır. Hâkimiyet-i milletin beraât-ul istihlali olan kanun-u şe’rî, hâzin-i

Yükleniyor...