plânlarının bir yönü olan bir çok tahribatı gerçekleştirebildiler. Gerçi ilim ve akıl meydanında mağlub düşenlerin kuvvete müracaat etmeleri bir zaafiyet ve aşağılığın alâmetidir. Amma dinsiz masonların her alçaklığı irtikab etmeleri ise, şiarlarıdır. Lâkin fermanının değişmez hükmiyle, netice ve akibette onlara bu dünyada da darbe ineceği muhakkaktır ve belki de şimdiden inmiştir.

Cedvelden Önce Zaruri Bir İzah Daha

1926 yılında te’lif edilen ve Kur’ân hattı olan Osmanlıca tab’ edilip intişar eden Haşir Risalesi’nin kapağına “Onuncu Söz” ismi de yazıldığına göre, aynı senede, fakat onuncu Söz’den sonra Küçük Sözler, yani birden dokuza kadar sözlerin te’lif edildiğini de gösterir. Gerçi Küçük Sözler’in asılları Nur’un ılk Kapısı’nda da mevcuddur. Fakat oradaki tarz-ı ifade ve temsillerinin şekli az değişiktir ve hâs bir ifade ve üslûb iledir. Amma Barla’da yazılan Küçük Sözler, müellifin tabiriyle “Avam lisaniyle” ve kolay anlaşılır tarzdadır.

Yine bu cümleden olarak, “Yirmi ıkinci Söz”ün, Birinci Söz’den, yani Küçük Sözler’den önce te’lif edildiğini Hazret-i Üstâd yazıyor.

{Osmanlıca lem’alar, S: 745 ve Nur’un ilk Kapısı eserindeki Tevhid Lem’aları}



Buna göre 1926 yılı başlarında evvela Onuncu Söz’ün, sonra da Yirmi ıkinci söz’ün te’lif edildiğini ve Onuncu Söz henüz tab’a gitmeden önce, Küçük Sözler’in de aynı sene zarfında te’lif edilmesiyle; birden dokuza kadar olan Küçük Sözlerin rakam sırasına göre, Haşir Risalesi “Onuncu Söz” ismini aldığını fehmediyoruz. Ancak aynı sene içinde, yirmi ikinci söz onuncu sözden sonra ve Küçük Sözlerden önce te’lif edildiğini Üstâd’ın beyaniyle bildiğimiz gibi, aynı bu sene içinde daha hangi risalelerin te’lif edildiğini bilemiyoruz.

Nur Risaleleri’nin Te’lif Tarihlerini Gösteren Cedvel

A- Sözler Bölümü

Te’lif

Risale İsmi Tarihi Me’hazı

Birden dokuza kadar sözler 1926 Osmanlıca Lem’alar, s. 745.

Onuncu Söz 1926 Matbu’ nüshanın üstündeki tarih: 1342’dir.

Onbir, Oniki ve Onüçüncü

Yükleniyor...