Isparta’nın Beşinci Büyük Nur Hadimi Tahiri Mutlu

Evet, Isparta Nur talebelerinden Kur’ân ve iman hizmetinde hadim-i Nur olmuş büyük ve mümtaz simalardan birisi ve belki bir cihette birincisi de, Atabeyli Merhum Tahirî Mutlu’dur. Umum Nur talebelerinin gülü, sevgili ağabeyisi, gerçek samimî insan, hakikî mü’min, sadık, sıddık ve masduk Nurcu ve büyük velâyet sahibi iken, şuuren hissettirilmemiş büyük Veli insan Tâhiri Ağabey, her ne kadar üst tarafta isim ve ünvanları ve kısacık hayat ve hatıraları kaydedilen Nur talebelerinin saff-ı evvellerinden görünmüyorsa da, lâkin saff-ı evvel cemaatinin en hayırlı âhiri ve hatemidir, denilebilir. 1935 yılından sonra Risale-i Nur’un hizmetine giren ve Nur fabrikasının büyük rükünleri arasına katılan ve Hazret-i Üstâd’ın Denizli ve Afyon hapishanesinde beraber bulunan bahtiyar ve kahraman bir ruhtur.

Merhum Tahiri Mutlu, Üstâdının pek çok takdir, taltif ve teveccühlerine mazhar olmuş, efrad-ı ailesiyle birlikte Risale-i Nur’un yazılmasına, intişarına hizmet etmiş mes’ud ve mutlu bir mü’mindir.

Denizli ve Afyon hapishanelerinde (Bilhassa Afyon hapsinde) Nur talebelerinin uhuvvet ve hizmet hususunda merkeziyetini teşkil etmiş ve bu noktadan da ayrıca Üstâdının hususî nazar-ı istihsanını kazanmış büyük bir insandır.

Denizli hapsinde, Hazret-i Üstâd’ın şark’tan beraberinde getirmiş olduğu mübarek abasını, Merhum Hafız Ali’ye teberru’ etmeyi niyet etmişken, fakat Hafız Ali’nin vefatıyla, o mübarek cübbe ve maşlahı onun yerine, Hazret-i Üstâd’ın eliyle yazılmış bir senedle Tahiri Ağabey’e verilmiştir.

Benim şahsen Merhum Tahiri Ağabey’le uzun arkadaşlığım vardır. şam’da, Beyrut’da, Hicaz’da beraber uzun günlerimiz geçti. şam’da iken, bir gün büyük bir alimin ziyaretine beraber gitmiştik. O günü Tahiri Ağabey, Hazret-i Üstâd’ın kendisine hediye etmiş olduğu mübarek kırmızı abasını giymiş, sarığını da sarmıştı. Ziyaretine gittiğimiz o büyük alim zat; Tahiri Ağabey’in hal ve etvarına dikkat ile bakıyordu. Onun oturuşu, tevazu’u, mahviyeti, edeb ve nezaketi gibi kâmilâne hareketlerine hayran olarak demişlerdi ki: “Bu zatın emsali ancak selef-i salihin asrında bulunabilir. Gerçekten Bediüzzaman gibi büyük bir zata lâyık bir talebesi ve yetiştirmiş olduğu kâmil bir insandır.

Tahiri Mutlu Ağabey hakkında, çok zaman Mustafa Sungur Ağabey’in Hazret-i Üstâd’dan rivayet etmekte olduğu bir hatırası vardır ki, çok mühimdir ve Tâhiri Ağabey’in kemalâtını gösteren büyük bir delildir. Hatıra şöyledir:


Yükleniyor...