“Beli!...” dedim, tasdik ettim.. Ve bana böylece hakikat dersini veren bu zata ömrümde ilk defa olarak “Üstâd!” dedim.. Hata etmedim, isabet ettim..”

{Barla Lahikası,Envar neşriyat,s:15.}





İşte Albay Hacı Hulusî Bey’in -tesbit ettiğimiz kadarıyle- sadece Üstâd’ının Barla hayatında ona yazıp göndermiş olduğu otuz yedi adet mektupları içerisinden nümunelik gösterdiğimiz sadakatkar ifadeleri gibi, daha bir çok nümuneler göstermek mümkündür. Fakat bunlar maksada kâfi geldiğinden kısa kesiyorum.

Evet, Hacı Hulusi Bey, Hazret-i Üstâd’ın bizzat ifadeleri ile; “Mektubat’ın ekserisi ve Lem’alar’ın bazıları ve Sözler’in ahirki risaleleri, onun iştiyak ve gayreti; ve çok yerinde pek mühim olan suallerinin cevabları olarak te’lif edildiğini kaydettiği gibi... Henüz Hulusi Bey, Üstâdıyla tanışıp görüşmezden çok zaman evvel, Bediüzzaman Hazretleri onu ma’nen muhatap ittihaz ederek, Sözler mecmuasında bir kısım temsilatını hep asker ve askerlik vazifesiyle alâkadar şekilde yazmıştır.

{Aynı eser,Mukaddeme,s:10.}



Ayrıca da 27. Mektup olan lahikaların teşekkül etmesine ve mebde’ teşkil etmesine ve ona başlanmasına onun hararetli ve çok halisane yazdığı mektupları vesile olmuştur.

Hülâsa: Hulusi Bey, Bediüzzaman’ın saff-ı evvel olan sabıkin-i evvelîn talebelerinin birinci, müstesna talebe ve sahabelerinden olup, çok seçkin ve mümtaz simalarındandır.

şifahi Beyanlar

şimdi de merhum Hulusi Bey’in, Üstâd’ının ulvî şahsiyeti ve yüce mazhariyetleriyle ilgili şifahî olarak bize ve bu arada bir çok kimselere anlatmış olduğu hatıralarının mühim kısımlarından da bir kaç nümune alacağız. Bu hatıralar çoktur. Muhterem Hulusi Ağabeyimiz’le görüştüğümüzün her defasında bir iki hatırasını mutlaka dinlemişizdir. Bir çok insan da bunları dinlemiş ve duymuştur. N. Şahiner “Aydınlar Konuşuyor” ve “Son şahitler-1” de bunların bir çoğunu bir araya getirerek neşretti. Dinlediğimiz ve duyduklarımızla Şahiner’inki birbirine mutabık gelirse, te’kid için onun kitaplarına da atıflar yapacağız.

Yükleniyor...