BİRİNCİ KATRE: Malûm olsun ki, delail-i Nübüvvet-i Ahmediye (A.S.M.) lâyüadd ve lâyuhsadır. Onun beyanında eazım-ı muhakkikîn (Rahimehümullah) çok kitablar tasnif etmişlerdir.

Ben de, acz ve kusurumla beraber, o güneşin şuaatından Türkçe ‘Şuaat’ namındaki bir risalede bazı şualarını beyan etmişim. Ve keza o kitabda mu’cize-i kübra olan Kur’an’ın bazı vücuh-u i’cazını icmalen beyan etmişim. Hem kasır fehmimle beraber, Kur’anın kırk kadar vücuh-u i’cazına ‘Lemaat’ nam kitabımda işaret etmişim.. ve o kırk vücuh-u i’cazdan bir tanesi olan i’caz-ı nazmîyi yüksek belâgat-ı nazmiye içinde kırk kadar sahifeler içinde İşârât-ül İ’caz nam bir tefsir-i arabîmde beyan etmişim. Eğer istersen o üç kitaba müracaat et.

İKİNCİ KATRE: Bil ki; elbette sen, geçmiş derslerden de anlamışsın ki, şu semavat ve ecram-ı ulviyenin ve bu küre-i arz ve mevcudat-ı süfliyenin Hâlıkı tarafından gelmiş olan ve Rabb-ül Âlemîn ve Rabbimizi bize tarif eden Kur’an-ı Hakîm’in çok makamları ve vazifeleri vardır.

Eğer desen: Kur’an nedir ve tarifi nasıldır?!.

Elcevab: Kur’an, şu kitab-ı kebir-i kâinatın bir tercüme-i ezeliyesi ve ayat-ı tekviniyeyi okuyan mütenevvi’ dillerinin tercüman-ı ebedîsi ve şu kitab-ı âlemin bir müfessir-i hakikîsi.. Hem semavat ve arz sahifelerinde müstetir künuz-u esma-i İlahiye gizliliklerinin keşşafı; Hem sutûr-u hâdisat içinde muzmer olan şuûnat-ı İlahiye hakaikının bir miftahı; Hem âlem-i şehadette âlem-i gaybın lisanı; Hem hitabat-ı ezeliye-i Sübhaniye ve iltifatat-ı ebediye-i rahmaniyenin bir hazinesi; hem şu âlem-i manevi-i İslâmînin esası, temeli, hendesesi ve bir güneşi; hem avalim-i uhreviyenin de bir haritası, hem Cenab-ı Hakk’ın zat ve sıfât ve esma ve şuûnunun kavl-i şârihi, tefsir-i vâzıhı, bürhan-ı katı’ı ve tercüman-ı satıı.. Hem âlem-i insaniyetin bir mürebbisi ve insaniyet-i kübra olan İslâmiyetin manevî ma’ ve ziyası.. Hem nev’-i beşerin hikmet-i hakikiyesi ve beşeri hikmet-i hilkatına irşad eden mürşid ve hâdîsi; hem insana bir kitab-ı şeriat olduğu gibi, aynı zamanda bir kitab-ı hikmeti, hem bir kitab-ı dua ve ubudiyet olduğu gibi, aynı vakitte bir kitab-ı emir ve daveti, hem bir kitab-ı zikir olduğu gibi aynı vakitte bir kitab-ı fikri.. Hem Kur’an, tek bir kitab iken, lakin içinde insanın bütün hacat-ı maneviyesine cevab veren çok kitabları tazammun ettiği gibi; öyle de

Yükleniyor...