ESERİN TE’LİF KEYFİYETİ

Müellifi tarafından eserin başına konulmuş mukaddimelerde, te’lifinin keyfiyeti hususunda mealen şöyle denilmektedir:

(İşarat’ül İ’caz tefsiri, Birinci Cihan Harbinin ilk senesinde ve harp cephesinde, hiçbir me’haza veya başka kitaba müracaat edilmeden te’lif edilmiştir. Harpte cihadın mecburî vazife ve hizmetlerinden başka, birkaç sebebe binaen gayet muhtasar ve îcazlı yazılmıştır. Fatiha ile tefsirin ilk yarısı daha da mücmel ve muhtasar kalmıştır.

Birinci sebep: Yazıldığı zaman, izaha imkan vermiyordu. Hem zaten eski Said îcazlı konuşurdu.

İkincisi: Kendi çok zeki olan talebelerinin fehim derecelerine göre düşünüyor, başkalarının anlamasını nazara almıyordu.

Üçüncüsü: Kur’an’ın nazmında bulunan en dakik ve en ince ve îcazlı olan î’cazı beyan ettiği için, kısa ta’birlerle ifade etmeye mecbur oluyordu.

Dördüncüsü: Ayetler’in gizli nükte ve ince işaretlerini beyan ettiği için,ona göre tabirlerinide ince düşünmüştür.)

NOT: İŞARAT-ÜL İ’CAZ’ın başına müellif’in kaydetmiş olduğu mukaddime ve ta’rifler’in tamamın ve olduğu gibi tercümemizin başınada koyacağımızdan, müellifi tarafından beyan edilmiş te’lif keyfiyetinin sair cihetlerini onlara bırakıyoruz.

Hz. Müellif’in VAN HORHOR MEDRESESİ talebelerinden merhum şehit

{Merhum Hamza Efendi’ye “Şehit” ünvanını Hz. Üstad kendi kalemiyle, ilk matbu’ İşarat-ül İ’caz eseri arkasındaki tarihçenin sonunda “Hamza” ismi yanında “şehid” kelimesi koymakla mühürlemiştir.}

HAMZA Efendi’nin bu mevzudaki bir beyanı ve bir ifadesi:

“İŞARAT-ÜL İ’CAZ FÎ MAZANİL ÎCAZ” namındaki tefsir-i şerifi, şimdiye kadar o menhecde te’lif olunmuş bir tefsir mevcut değil, hatta diyebilirim ki; karihasının mahsulundan başka, evkaf malını dercetmemiş-tir.

Yükleniyor...