Hazret-i Üstâd üstteki mektubunda olduğu gibi, bir çok mektuplarında şark Üniversitesi meselesinde mesruriyet ve memnuniyetlerini bir çok defa talebelerine izhar ediyordu.O mektuplardan bir nümune daha takdim etmek istiyoruz: Aşağıdaki mektubun da yazılış tarihi 1952’dir. Fakat mektup uzuncadır sadece bazı bölümlerini alıyoruz.

“... İhtiyar Risalesinin üçüncü ricasında beyan ettiği gibi, Medresetüz- Zehra’nın mekteb-i iptidaisi ve Van’ın yekpare taşı olan kal’asının altında buluna Horhor medresemin vefat etmesi; Anadolu’da bütün medreselerin kapatılmasıyla vefat etmelerine işaret olarak o azametli mezara, azametli Van kal’ası mezar taşı olmuş.. Ey yüz sene sonra gelenler! şu kal’anın başında bir medrese-i Nuriye çiçeğini yapınız!

(17) Emirdağ-2 Müntehap dosya sıra no: 87 ve Emirdağ-2, s: 35.

Cismen dirilmemiş, fakat ruhen bakî ve geniş bir hey’ette yaşayan Medreset-üz Zehra’yı cismanî bir surette bina ediniz demektir. Zaten Eski Said ekser hayatı o medresenin hayaliyle gitmiş.. Ve o matbu’ Risalenin(18) yüzkırk yedinci sahifesinden ta yüz elli yedinci sahifeye kadar Medreset-üz Zehra’nın tesisine ve faydalarına dair ehemmiyetli hakikatları yazmış..

Bir Fâl-ı hayırdır ki; yirmibeş senelik dehşetli ve medreseleri öldüren istibdadın kırılması ile, Maarif Vekili Tevfik, Van’da şark Üniversitesi namında Medreset-üz Zehrayı inşa etmesine karar vermesi ve ümidin haricinde Reis Celâl dahi, mühim mes’eleler içinde Tevfik’in fikrine iştirak etmesi; Eski Said’in kırk sene evvelki sözü ve ricası doğru çıkacağını gösteriyor...”(19)

Ve nihayet şark Üniversitesi meselesi 1952 bütçe yılında kanunlaştı. Fakat daha sonra, Ulus, Zafer gibi gazeteler ve bunların yanında daha bir çok sol basın bu meselede hükümete karşı hücuma geçmesi üzerine, DP hükumeti Üniversitenin yerini Van’dan Erzurum’a nakletmeyi kararlaştırdı. 17 Kasım 1958’de de inşası tamamlanarak açıldı. Reis-i Cumhur Celâl Bayar onun açılışını yapmak üzere Erzurum’a gitti. Açılış konuşmasında, baştan beri kendisinin arzusu olan bu Üniversitenin Van’da kurulmasının bir sebebi olarak: “Atatürk’ün böyle istediğini ve arzu ettiğini” tekrarladı.Üniversitenin ismine de Atatürk ismi konuldu.

Yükleniyor...