Burdur Hayatı

Hazret-i Üstâd Bediüzzaman Burdur’a, kuvvetli tahminlere göre, Mayıs 1925’te getirilmiştir. şark vilayetlerinden sürgün olarak getirilen menfilerin bir çoğu buraya getirilmişlerdi. Buraya getirilen menfilerin bir çoğu memleketlerinde zengin aileler, ağa ve reis idiler. Memleketlerinden beraberlerinde getirebildikleri paralarla oldukça müreffeh yaşamaktaydılar. Bediüzzaman ise, yalnız Dar-ül Hikmet’te yaptığı a’zalık sırasında aldığı maaşından az bir kısmını arttırabilmiş ve o az bir para ile a’zamî iktisad içinde geçimini sürdürmekteydi. Zaten tek başına idi, mücerreddi.

Burdur’da Meskeni

Bediüzzaman Hazretleri, az ilerde gelecek değişik rivayetlerle Burdur’da kaldığı meskeni için, kimisi bir otelde, kimisi bir ev kiralıyarak, kimisi de camiin bir hücresinde kaldığını söylemektedirler. Fakat bu rivayetlerin içinde en kuvvetlisi ise, onun bir cami hücresinde kaldığıdır. Mamafih ihtimal dahilindedir ki; Burdur’a ilk gittiği zaman, bir kaç gün için mütevazi’ bir otel odasında kalmış, bilâhare de ucuz bir ev kiralıyarak yerleşmiş olabilir. Daha sonraları ise, bir camiin odasını bulup orada kalmış olmasıda mümkindir

N. Şahiner, Üstâd Hazretleri’nin Burdur’da Delibaba Camii hücresinde kaldığını yazar. Lâkin Burdur’lularca umumî rivayet, Üstâd’ın Hacı Abdullah camiinin bir odasında kaldığıdır. Az ilerde hatırasını kaydedeceğimiz, Burdur’a sürgün gitmişlerden bir zatın rivayetine göre: Hazret-i Üstâd ya mezkûr camide, yahud da Ahmed Hamdî Kasaboğlu’nun ifadesinde: Burdur Kasaboğlu camiinde arasıra cemaata va’az u nasihat ettiğini ve hiç bir vakit boş durmadığını kaydederler. Böylece Hazret-i Üstâd’ın kaldığı cami hücresinde olsun, yahut da kiralamış olduğu evinde olsun bir çok yerli halktan, sürgünlerden Müslümanlar onu ziyaret etmekteydiler. Hazret-i Üstâd ise, gerek camide yaptığı va’azlarında, gerekse gelen ziyaretçilerle yaptığı sohbetlerinde bütün dersleri iman ve akidenin takviyesi etrafında dönüyordu. Burdur’un içinde olduğu gibi, civarındaki bir çok Müslümanların da Bediüzzaman’ın irşadkâr derslerini, va’az ve nasihatlarını dinlemeye ve onu ziyarete gelmeye başlamışlardı. Bilhassa o civarda yaşamış büyük velî Rahmi Sultan’ın talebeleri Bediüzzaman’a karşı büyük muhabbet ve çok samimi alâkadarlık göstermişlerdi. Bunlardan birisi olan ehl-i kalb ve veli insan Burdur’lu Nasuhizade Mehmed ve yine Burdurlu Hasan Efendi, Bediüzzaman Hazretleri’yle ahiret kardeşliği akdetmiş, ona talebe olmuşlardı. Merhum Binbaşı Asım Bey’in de Risale-i Nur’la alâka ve irtibatı Burdur’da Rahmi Sultan’ın talebeleri vastasıyla başlamıştır.


Yükleniyor...