Plan ve alışkanlıklar

Bu özellik bir çeşit zaman yönetimi uygulamasıdır, okuma sürekliliği veya farklı alışkanlıklar kazanmana ve sürdürmene yardımcı olur, uzun dönemli hedeflerini başarmanı sağlar. Ayrıntılı çizelge ve istatistikler, zaman içinde alışkanlıklarını nasıl geliştiğini gösterir.
 


 

Basit, güzel ve çağdaş arayüz
Kullanımı kolay sade arayüze sahiptir, günlük olarak widget, bildirim veya kütüphane rafından yaptım işaretini koyabilirsiniz.

Alışkanlık Puanı
Alışkanlık kuvvetinizi hesaplamak için gelişmiş bir algoritma kullanılmaktadır. Her tekrar alışkanlığını güçlendirir ve her iptal zayıflatır. Uzun süre etkinlikten sonra birkaç gün devamsızlık, tüm gelişmenizi tamamen etkilemez, olması gerektiği kadar puan düşer.

Ayrıntılı çizelgeler ve istatistikler
Güzel ve ayrıntılı çizelgeler ile alışkanlıklarının zaman içinde nasıl geliştiğini açıkça görebilirsin.

Esnek zamanlamalar
Her gün, haftada 3 kez, haftalarda bir kez, onbeş günde bir veya daha gelişmiş zamanlamalı bildirimler kurabilirsiniz

Hatırlatmalar
Herbir alışkanlık için seçtiğin gün ve saat için ayrı bir hatırlatma oluştur. Kolayca uygulamayı açmadan, bildirimlerden alışkanlıklarını yapıldı, iptal et veya ertele olarak işaretleyebilirsin.

Akıllı saatler için uyarlandı
Android Wear saatinden, hatırlatmaları yapıldı, ertele veya iptal seklinde seçebilirsin.

NASIL OLUŞTURULUR

  1. Bana özel plan öner (Boş zamanınıza uygun olarak toplu plan önerilir)
  2. Kendinizin bizzat oluşturması 
    • Okuma planı
      • Kitap takip etme
      • Kitap içindeki belirli bölümleri periyodik tekrar etme
    • Alışkanlık (okuma haricindeki alışkanlıklar)
Bana özel plan öner

Sizin hayat tarzınıza özel olarak boş vakit ve iş yoğunluğunuzu hesaplatarak günlük okumalar ve alışkanlıkları bizim önerilerimize göre bir kaç adımla oluşturabilirsiniz.
Örnek olarak haftanın 5 günü ve günde 10 saat çalışan birisini düşünelim, namaz, aile v.s. gibi meşguliyetlerinde haricinde kalan boş vakti hesaplatarak bu zatın müsait vaktine uygun bir plan isteyelim

  1. Alışkanlıklar sayfasına gidin
  2. Üst menüdeki + butonuna tıklayın
  3. Bana özel toplu plan öner seçeneğine tılayalım
  4. Günlük uykuyu 7 saat, çalışma ve diğer seçenekleri doğru şekilde seçenlim
  5. Aşşağıda yazan günlük ortalama ... saat boş yazısını dikkate alarak günlük ortalama boş vaktin doğru olduğundan emin olalım (Bu hesaplama haftalık olarak hesaplanmaktadır. Örneğin 5 gün çalışan birisi haftanın son iki günü çalışmayacaktır, dolayısıyla hafta sonu oluşan boş vakitlerde dağıtılarak günlük ortalama boş vakit şeklinde hesaplanmaktadır)
  6. İleriye basalım ve seçeneklere uygun planı görelim (Bu programın size uygun olmadığını düşünüyorsanız alttaki kırmızı seçim butonunu sağa sola kaydırarak alt ve üst önerilerde gezinebilirsiniz veya bazı planları kırmızı X işaretine tıklayarak plan listesinden çıkarabilirsiniz. )
  7. Programın biraz ağır geldiğini varsayarak bir kateme düşürmek için listenin altındaki kırmızı butonu sola çekip bir alttaki plana bakalım
  8. Bu planın uygun olduğunu fakat mealli kur'anı kaldırmak istediğinizini düşünelim, mealli kur'anın sağındaki kırmızı çarpı işaretine tıklayalım
  9. Kaydete basalım

Böylelikle boş vakitlerinizi daha selametli geçirecek bir maneviyat planı oluşturmuş olduk. Bu planları alışkanlıklar sayfasından tek tek tekrar düzenleyebilir, renk ve hatırlatma zamanlarını değiştirebilirsiniz

Kitap takip etme

Sizin berlirlemiş olduğunuz kitap ve sayfa aralığı ile bir plan oluşturabilirsiniz. Uygulama sayfa aralığına göre günlük olarak okumanız gerektiğiniz yeri takip eder ve okuma alışkanlığınızı kuvvetlendirerek hergün okumalarınızı takip etmenizi sağlar.

Örnek: Sözler, Mektubat ve Lemalar için günlük 20 sayfa okumalı bir plan kuralım

  1. Alışkanlıklar sayfasına gidin
  2. Üst menüdeki + butonuna tıklayın
  3. Okuma olanı oluştur seçeneğine tıklayın
  4. Açılan kısımdan "Büyük Kitaplar" satırını seçin ve ileriye tıklayın
  5. Sözler, Mektubat ve Lemaları seçin (isterseniz sol taraftaki kulakçıktan kitap sıralamasını değiştirebilirsiniz) ve ileriyi tıklayın
  6. Günlük olarak okunacak sayfa sayısını 20 olarak işaretleyin, hatırlatma zamanını belirleyin ve kaydedin. 

Planın ismine tıklayarak, planın istatistik sayfasına giriş yapabilirsiniz. Buradaki okuma ikonuna tıklayarak o gün okumanız gereken konuma gidebilirsiniz.

İsterseniz aynı talimatı takip ederek Kuran-ı Kerim, cevşen v.s. gibi günlük takip edebileceğiniz farklı kitaplardan planlar oluşturabilirsiniz

Kitap içindeki belirli bölümleri periyodik tekrar etme

Bu yöntem kitap takibi tarzı gibi hergün sayfa aralığını ilerletmeyecek, sadece planı oluştururken belirlemiş olduğunuz kitap ve sayfayı açacaktır. 

Örnek: Yasin suresini hergün okumak isteyen birisi için bir plan kuralım,

Bunun için plana eklenecek konumu okuma ekranından bulmamız ve seçim menüsünü açmamız gerekiyor

  1. Kitaplıktan Kur'an-ı Kerime tıklayalım
  2. Açılan okuma sayfasından fihristi(ortaya bir kere tıklayıp açılan menünün sol üst köşesindeki ikondan veya parmağınızı ekranın en solundan sağa doğru çekerek) açalım
  3. Fihristten yasin suresini bulalım ve tıklayalım
  4. Okuma alanından plana her tıkladığımızda açılması gereken konuma yani "36-Yasin" yazan kelimeye uzunca basalı
  5. Açılan seçim menüsündeki üst üste üç nokta olan butona(daha fazla menü) tıklayalı
  6. Plan ikonuna(yukarı doğru tırmanma şeklindeki) basalım
  7. Plana bir isim verelim, örneğin "Günlük yasin oku" ve kaydedili
  8. Hemen ardından açılan kısımdan planın rengini ve hatırlatma zamanını özelleştirip kaydedilim

Bu şekilde hergün Yasin suresini okuyabileceğimiz ve istatistik sayfasından alışkanlık puanımızı takip ederek bu alışkanlığımızı kuvvetlendirebilecek bir plan oluşturmuş olduk. Bu plana ait sayfadan oku ikonuna tıklayarak direk yasin suresini açabililirsiniz.

İsterseniz uygulamanın içindeki kitapların farklı bölümleri için dilediğiniz kadar plan oluşturabilirsiniz. Örneği, fetih suresi, 15 günde bir ihlas risalesi, ayda bir uhuvvet risalesi gibi..

Alışkanlık oluşturma

 Bu yöntem kitap okumanın haricindeki kazanmak istediğimiz alışkanlıklar için kullanılmaktadır. Örneğin teheccüd namazı, duha namazı, pazartesi ve perşembe oruçları, salavat v.s. gibi hergün veya farklı periyotlarda yaparak kazanmak istediğiniz alışkanlıkları oluşturabilirsiniz. Bu özelliği maneviyat haricindeki bir çok alışkanlık için kullanabilirsiniz, örneği günlük 2 litre su iç, kaylule yap v.s. gibi..

Örnek: Pazartesi ve perşembe günleri oruç için hatırlatma yapacak ve alışkanlık gücümüzü takip edecek bir alışkanlık oluşturalım

  1. Alışkanlıklar sayfasına gidin
  2. Üst menüdeki + butonuna tıklayın
  3. Alışkanlık oluştur seçeneğine tıklayın
  4. Alışkanlığa isim verin, biz "Pztesi. ve perşembe oruç tut" şeklinde yazalım
  5. Soru kısmına "Yarın için oruca niyetlendin mi?" yazalım
  6. Tekrar seçeneğini "Haftada 2 kez" şeklinde seçelim
  7. Hatırlatma saatini 23:00 şeklinde işaretleyelim
  8. Günler seçeneğine tıklayıp Pazar ve Çarşamba günlerini işaretleyelim
  9. Alışkanlığı kaydedilim

Böylelikle bu alışkanlık pazar ve çarşamba akşamından niyetlendinmi şeklinde bir bildirimle bize hatırlatılacak, ve bu alışkanlığı kazanmak uygulama puanlamalar yaparak alışkanlık gücümüzü takip etmemizi sağlayacaktır  

 

SIK SORULAN SORULAR

Plan ve alışkanlık çeşitleri nelerdir

Uygulamada 3 türlü plan kurma yöntemi vardır

  1. Kitap takibi (Örnek: Sözler, Lemalar, Mektubat v.s. günde 20 sayfa okumak ve uygulamanın hergün 20 sayfa otomatik olarak okuyacağınız konumu ilerletmesi)
  2. Seçim menüsünden belirli bir yeri plana eklemek(Örnek: Yasin suresini her gün okumak istiyorsunuz, yasin suresini bulun, plana tıkladığınızda açılması gereken konumu yani "yasin" yazan metini seçin, açılan seçim menüsünden üç noktalı butona tıklayarak oradaki istatistik ikonuna tıklayın)
  3. Okuma dışındaki alışkanlıklar (Örnek: Teheccüd namazı, kuşluk namazı, salavat, günde bir litere su içme, kaylule v.s.)
Yeni bir alışkanlık oluştururken, "soru" alanına ne yazmam gerekiyor?

Soru alanı, alışkanlık için gereksinimleri daha net bir şekilde belirleyebileceğiniz bir alandır. Örneğin, alışkanlığınızın adı "Teheccüd namazı" diyebilirken, soru "Bu gece teheccüd namazını kıldın mı?" şeklinde olabilir. Bu soru, hatırlatıcılarda görünür.

Onay işaretlerini geçmiş günlere nasıl koyabilirim?

Belirli bir alışkanlık için istatistik sayfasını açın, "Geçmiş" bölümüne gidin ve takvimin altındaki "Düzenle" düğmesine basın. Ardından, kontrol etmek veya işaretini kaldırmak için günlere dokunun. Ayrıca alışkanlıklar sayfasındayken üstteki takvimi sağa sola kaydırarak geçmişi düzenleyebilirsiniz.

Belirli bir alışkanlığın istatistik sayfasını nasıl görebilirim?

Sadece alışkanlığın adına dokunun.

Alışkanlıkları nasıl yeniden sıralayabilirim?

İlk önce, bir saniye alışkanlığın adını basılı tutun. Ardından, seçildiğinde, parmağınızı kaldırmadan sadece istediğiniz yere sürükleyin.

Her onay işareti koyduğum zaman titreşimi nasıl devre dışı bırakabilirim?

Döngü, dokunulduğunda titreyip titretmemesi gerektiğine karar vermek için telefonunuzun ayarlarını takip eder. Titreşimi devre dışı bırakmak için, alışkanlılar sayfasında ayarlar menüsünden bildirimi özelleştir seçeneğine tıklayın, buradan titreşimi devre dışı bırak seçeneğini işaretleyin

Bir alışkanlığı nasıl silebilirim?

Ana ekranda, alışkanlığın adını bir saniye basılı tutun. Seçildiğinde, menü çubuğundaki taşma simgesine dokunun (üç dikey noktaya benziyor), ardından sil'i seçin. Veya alışkanlığın istatistik sayfasına girin, sağ üstteki kalem simgesine tıkladıktan sonra açılan pencereden sil'i seçin

Puan nasıl hesaplanır?

Bir alışkanlığın puanını hesaplamak için, uygulama eksponansiyel yumuşatma olarak bilinen istatistiksel bir yöntem kullanır. Temel olarak, alışkanlığınızı başlattığınız ilk günden bugüne kadar, alışkanlığın her tekrarını dikkate alan ağırlıklı bir ortalama hesaplar. Ancak son tekrarların, eskilere göre daha önemli olduğu düşünülmekte ve skor üzerinde daha büyük bir etkisi bulunmaktadır. Bu yöntem, aşağıdakiler dahil birçok hoş özelliğe sahiptir:

  • Her tekrarlama, geçmişte bile olsa sayılır. Bu hesaplama, geçen hafta/ay/yılda kaç kez alışkanlık yaptığınızı saymak ve daha sonra o aralıktaki gün sayısına bölünmek basit formüller gibi değildir.
  • Alışkanlık puanınız kötü bir durumdaysa, birkaç tekrarlama puanınızı çok hızlı bir şekilde artırabilirsiniz. Ancak, puanınız arttıkça, her tekrar için bir sonraki puan artışı daha da küçülür, genel olarak daha fazla artış görmek istiyorsanız, devam etmelisiniz.
  • Eğer çok uzun bir süre boyunca yüksek bir puana sahipseniz ve kısa bir mola verirseniz, skorunuzu eski haline geri getirmek oldukça kolaydır. Ancak, sık sık ara vermeye başlarsanız, o zaman puanınız kötü bir duruma düşebilir.
En yüksek puana ulaşmak ne kadar sürer?

Mükemmel bir günlük alışkanlık yaparsanız, puan bir ay sonra % 80, iki ay sonra % 96 ve üç ay sonra % 99 olur. Günlük olmayan alışkanlıklar için aynı yüzdelere ulaşmak daha uzun sürer. Örneğin alışkanlığınız her gün tekrarlanırsa, o zaman % 80’e ulaşmanız iki ay sürer, alışkanlık haftada bir ise, yedi ay sürer.

Hatırlatıcılar neden çalışmıyor?

Hatırlatıcıların görünmemesinin birçok nedeni olabilir:

  • Uygulama yalnızca görev o gün tamamlanmamışsa size bir hatırlatma gösterecektir. Örneğin, hatırlatıcınızın sabah 8'de görünmesi planlanıyorsa, ancak daha önce 7'de manuel olarak bir onay işareti eklediniz (uygulama üzerinden), hatırlatıcı görünmez. Aynısı günlük olmayan alışkanlıklar için de geçerlidir. Haftalık bir alışkanlığınız varsa ve belirli bir Pazartesi günü tamamlarsanız, hatırlatıcı yalnızca bir sonraki Pazartesi günü görünecektir.
  • Bir alışkanlık oluşturduğunuzda, hatırlatıcının hangi günlerde görünmesine izin verileceğini de seçebilirsiniz. Haftalık bir alışkanlık oluşturursanız, hatırlatıcıları yalnızca hafta sonları görünecek şekilde ayarlayın; bu durumda, hafta sonu alışkanlığı tamamlamış olsanız da olmasanız da, Pazartesiden Cuma'ya asla görünmeyeceklerdir.
  • Hatırlatıcıların görünmesi gerektiğinden eminseniz, ancak görünmüyorlarsa, telefonunuzun yüklü bir görev sınırlandırıcı veya RAM temizleyici uygulamaları(ör. clean master) bulunmadığından emin olun. Bu uygulamaların RN Kutuphanesi hatırlatmalarını devre dışı bıraktığı bilinmektedir. Telefonunuzda Samsung'un Ultra Güç Tasarrufu modu veya Sony'nin Stamina Modu gibi agresif bir güç tasarrufu modu varsa, lütfen Risale-i Nur Kütüphanesinin beyaz listeye alındığından emin olun.
Alışkanlıkları widget olarak nasıl ekleyebilirim?
  • Telefonun widget bölümüne girip Risale-i Nur Kütüphanesi'nin widgetlerinin bulunduğu kısma gelin. Alışkanlığa ait "işaret koyma, alışkanlık gücü, geçmiş ve haftalık güç" widgetlerinden birini seçerek ana ekranda istediğiniz yere konumlandırın. Karşınıza çıkan listeden hangi alışkanlığa ait bu özelliği kullanmak istediğinizi seçin
  • Bazı telefonlar, widget'ların ait olduğu uygulamanın adını göstermez. Bu durumda, widget basitçe "İşaret", "Haftalık güç", "Güç", "Geçmiş" ve "Seri" olarak adlandırılacaktır.
  • Widget'ları hala bulamıyorsanız, Risale-i Nur kütüphanesinin SD kartına taşınmadığından emin olun. Uygulamaları SD karta taşımak, widget dahil olmak üzere birçok özelliği devre dışı bırakır.
Yükleniyor...