müddet zarfında kadın evlenemez. Cinsi mukarenet veya meninin duhulundan sonra rahm'in boşluğu katı da olsa boşanan kadın beklemekle mükelleftir. Halvet (erkek ve kadının yalnız kalmaları) için iddet yoktur.

Boşanan veya nikâhı feshedilen kadın, hamile olursa, doğum yapmakla iddeti bitmiş olur. Kadın, hamile olmayıp adet sahibi ise, yani normal olarak kendisine adet geliyorsa, iddeti üç kur'dur. (Üç sefer adet görüp temiz olmaktır)

Bir kadın, temiz iken boşansa üçüncü adet kendisine gelince iddeti bitmiş olur. Adet halinde iken boşansa, dördüncü adet kendisine gelince iddeti biter.

Müstehaza (hastalıktan dolayı devamlı sûrette kendisinden kan akan kadın) ise, eski adetini hatırlıyorsa, eski adetine göre hareket eder. Hatırlamıyorsa ve kanın kuvvetli ve zayıfını görmüyor ise üç ay geçmekle iddeti biter. Yine kadın Sinn-i Ye'se (Adet göremiyecek bir yaşa) ermiş ise iddeti üç aydır.

İkincisi: Kocanın vefatından dolayı kadının beklemesi gereken zamandır. Bu halette de, kadın hamile olursa doğum yapmakla iddet'i sona erer. Hamile olmazsa iddeti dört ay on gündür.

Bir kimse, ortadan kayp olur ve izine rastlanmaz ise, ölümü tahakkuk etmedikçe zevcesi başkasıyla evlenemez. Kavl'ı kadime göre kadın, dört sene bekler, haber gelmediği takdirde malum olan iddet müddetini bekler ve evlenir.

Bir kadın, kocası vefat ederse dört ay on gün yas tutar ve bu müddet içinde ziynet eşyasını takıp süslenemez.

ZEVCE VE AKRABALAR'IN NAFAKALARI

Bir kimse, küçük de olsa bir kadınla evlenirse, evlendiği kadının nafakasını, yani yiyeceğini, içeceğini ve giyeceğini vermekle mükelleftir.

Kısaca nafakanın durumunu çeşitleriyle birlikte açıklamak istiyorum:

a - Yiyecek. Yiyeceğin durumu, kocanın durumuna göre

Yükleniyor...