camiye girmesi câiz değildir. Kur'an-ı Kerim, Hadis ve va'z dinlemek için kendisine izin vermek müstahabdır.

Caminin ihtiyacını karşılamak büyük bir ibadettir. Ancak süslemek için fazla masraf yapmak mekrûhdur. Yapılan fazla masraf vakıfdan olursa haramdır.

Sarımsak, soğan gibi nefret veren, kokusu hoş olmayan bir şeyi yiyip camiye gitmek mekrûhdur. Cuma namazı da olsa, bu halde bulunan kimse, kokusu zail oluncaya kadar namazını evde kılmalı ve halkın toplu bir şekilde bulundukları bir yere gitmemelidir.

Camiyi her ne sûretle olursa olsun meşgul etmek, içine bir şey koymak ve çalışmak câiz değildir.

Camiyi ve eşyasını muhafaza etmek için namaz vakti haricinde kapısını kapatmakta beis yoktur.

Camiye girmek isteyen kimse önce sağ ayağını atar ve şu duayı okur:

اَعُوذُ بِاللّٰهِ الْعَظِيمِ وَبِوَجْهِهِ الْكَرِيمِ وَسُلْطَانِهِ الْقَدِيمِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ الْحَمْدُ لِلّٰهِ اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى اٰلِ مُحَمَّدٍ اَللَّهُمَّ اغْفِرْلِى ذُنُوبِى وَافْتَحْ لِى اَبْوَابَ رَحْمَتِكَ

Çıkarken sol ayağını atar ve aynı duayı okur.

Cami ibadet ve zikir yeri olduğundan, içinde gürültü yapıp, bağırıp çağırmak, itikâf ve dinî kitaplar okumak veya vaaz dinlemek gibi maksat olmazsa, abdestsiz olarak camide oturmak mekrûhdur.

Camide yemek yemek, su içmek, uyumak, mübah şeyleri söylemek, başkasına eziyet vermezse içinde abdest almak, camiyi müteneccis kerpiç ile inşa etmek, müteneccis çamurla sıvamakta beis yoktur. Caminin damı, içi gibi mukaddestir. Hatta orada da itikaf niyetini getiren kimse mutekif sayılır. Çünkü o da caminin bir bölümüdür.

Yükleniyor...